URL : http://www.culy.nl/recepten/..
Vlaamse stoverij (draadjesvlees)
 Hoofdgerecht
 4 porties
 120 tot 150 min.
 Kruidig
 Koken/Stoven
 Belgie
Ingredienten - voor 4 personen
  • 1 kilo runderstoofvlees (bijv. sucade)
  • 2 flinke uien
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 3 verse laurierblaadjes (of 2 gedroogde)
  • 2 el. Dijon mosterd
  • 2 sneetjes wit casino brood
  • 25 cl. donker bier (bijv. Westmalle of Leffe)
  • Paar takjes tijm
  • Roomboter
  • Scheut olijfolie (om mee te bakken)
  • 3 el. bloem
  • 750 ml. runderbouillon
  • 1 bakje kastanje champignons
  • Bereidingswijze

    Maak het vlees schoon; verwijder waar nodig de vliesjes. Snijd de stukken vlees in grote stukken. Snipper de uien, hak de knoflook fijn en snij de champignons in grove stukken. Verhit in een grote braadpan een scheut olijfolie met een klont boter op hoog vuur. Wees niet te zuinig, maar gebruik ook zeker niet te veel. Bak hierin het vlees en breng op smaak met flink wat peper en zout. Zorg ervoor dat het vlees een mooi kleurtje krijgt en dat het goed dichtgeschroeid wordt. Zet ondertussen ook de runderbouillon op het vuur. Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan zodat het braadvocht met de olijfolie en boter achterblijft. Stoof hier de uien een tijdje in op een wat lager vuurtje. Besmeer ondertussen de twee boterhammen met de mosterd. Doe vervolgens het vlees terug in de pan. Bak het geheel nog even aan met de bloem (de bloem zorgt later voor enige binding), en voeg ook de fijngehakte knoflook toe. Voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe. Leg de boterhammen op het vlees en schenk het bier erbij. Voeg de runderbouillon en de champignons toe. Laat het geheel minstens anderhalf uur sudderen met de deksel op de pan, op het laagste vuurtje dat je hebt. Zolang het maar zachtjes suddert. De mosterd zorgt voor een extra smaak, wat extra pit. En de witte boterhammen zorgen, naast de bloem, voor de binding. Na de negentig minuten haal je de deksel van de pan. Roer alles goed door en laat verder inkoken tot de gewenste dikte.
    Voeding info (per een persoonsportie) :

    Energie 234 kcal / Eiwit 24,6 gr. / Vet 4,2 gr. (1,8 gr. verzadigd) / Koolhydraten 24 gr.
    Suggesties : Serveren met friet, (zelfgemaakte) appelmoes en/of rodekool